Co Hiszpanie jedzą w Wielkanoc.
Najbardziej charakterystyczne podczas Semana Santa są słodycze. Jako pierwsze zaprezentuje Wam torrijas, które wraz z moim ukochanym zrobiliśmy i nie chwaląc się wyszły przepyszne miamm...
![]() |
Estas son las Torrijas |
Wykonanie ich nie jest szczególnie trudne i można spróbować zrobić jej samemu. W zależności od preferencji, mogą zawierać wanilię, cynamon, skórkę cytryny, skórkę pomarańczy i miód bądź tylko cynamon, skórkę cytryny i cukier. Ja jadłam obie wersje. Poniżej podam nasz przepis.
Receta (przepis)
1 chleb ( jest to chleb specjalny do robienia torrijas. Można spróbować z innym chlebem, ale chleb nie może się rozpadać.),
1 litr mleka,
2 laski cynamonu,
1 laska wanilii
4 bądź więcej jajek,
cytryna,
pomarańcza,
cukier,
miód,
oliwa
Gotujesz mleko z cynamonem, wanilią, skórkami z owoców i miodem lub cukrem (dodajesz tyle, żeby było słodkie).
![]() |
Ingredientes |
Jak już masz gotowe mleko to moczysz w nim chleb. Najlepiej wylać mleko na jakąś tackę i rozłożyć na niej chleb, żeby równomiernie się pomoczył. Następnie w misce roztrzepujesz jajka i nasiąknięty mlekiem chleb obtaczasz w jajku i smażysz na patelni. Po usmażeniu obtaczasz w cukrze z cynamonem. I już tylko wystarczy poczekać, aż będzie zimne i jeść.
Kolejnymi przysmakami świątecznymi są flores i rollos fritos. Te łakocie kupiliśmy w cukierni.
![]() |
Flores y rollos fritos |
Każdy region w Hiszpanii ma swoje przysmaki świąteczne. Na przykład w niektórych regionach La Mona, jest jednym z nich. Natomiast w Castilla La Mancha, ten smakołyk jest spożywany w czwartek tzw. Jueves Lardero, lub też inaczej nazywany El dia de la Mona.
![]() |
Mona salada y Mona dulce |
Przedstawione przeze mnie dulces , to tylko niektóre ze świątecznych łakoci. Próbowałam jak na razie tylko te, które opisałam, ale jest ich więcej. I mam nadzieję że w następnym roku spróbuję kolejnych nowych. Pozdrawiam i zapraszam do czytania kolejnych postów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz